Klassikaline Yerushalmi Kugel

Kugel on üks omanäolisemaid ja samas lihtsamaid toite Juudi köögis. Pidulaual, soolasena, magusana, igal perenaisel on oma retsept ja mõni salaaine, mida nad Kugelile lisavad. Esimesed Kugelid tehti Juudamaal ilmselt jahust ja kuivanud leivast ning olid pigem soolased kui magusad, aga umbes 800 aastat tagasi hakati leiva asemel kasutama nuudleid ning munasegu. Aja jooksul on Kugelisse lisatud peaaegu kõike, alustades kodujuustust, kohupiimast lõpetades rosinate, kaneeli, kuivatatud puuviljadega. Soolases Kugelis võib leida kartulit, kapsast, spinatit ja erinevaid juuste.  Algselt ümara vormiga, täna enamjaolt nelinurksetes vormides küpsetatud Kugel kuulub nii Sabati lauale kui ka Yom Tovi ajal.

 
 

KOOSTISOSAD

 


120g suhkrut
120 ml taimeõli (päevalille, rapsi)
450g õhukesi, häid munanuudleid 
6 muna
1 tl soola
1 tl pipart

 

VALMISTAMINE

 

Keeda nuudlid vastavalt paki juhistele, nõruta ja jäta jahtuma. Sega pannil kokku õli ja suhkur ja lase neil madalal temperatuuril karamelliseeruda. Pidevalt segades võtab see umbes 8-10 minutit. Oluline on, et seda segu ei tohi omapead jätta. Suures kausis sega kokku suhkrukaramell ja nuudlid ja lase uuesti jahtuda 10-15 minutit. Samal ajal klopi lahti munad soola ja pipraga ning sega karamellinuudlite hulka. Võita ahjuvorm ja vala nuudlisegu vormi. Küpseta 160-180C juures 1.5 tundi kuni Kugel on suhteliselt tumepruun ja pealt hästi krõbe.
Sellele klassikalisele põhiretseptile võib juurde lisada rosinaid, tükeldatud kuivatatud aprikoose, kuivatatud jõhvikaid ja kaneeli.