Lamba tajin kuivatatud puuviljadega

Tajin on ilmselt üks kuulsamaid Põhja-Aafrika toitusid. Tajinil on tuhandeid erinevaid retsepte ning igal perenaisel on oma lemmik. Selle kuulsa roa ajalugu ulatub 1200 aasta tagusesse aega, Haruna l-Rashidi valitsemise all olevasse vara-islami riiki. Ilmselt Araabia poolsaarel, beduiinidest rändrahvaste poolt leiutatud rooga küpsetatakse tänaseni kõrbeliivale tehtud lõkkes, koonusekujulises savipotis. Nomaadide jaoks on tajin oluline, kuna selle retsepti hulka kuuluvad erinevad kuivatatud puuviljad ja maitsestamiseks on kasutatud pigem kuivatatud maitsetaimi kui värskeid. Vahest on ka põnev teada, et tajin on ära märgitud 900 aastat tagasi kirjutatud ilmselt ühes kuulsaimas Araabia kirjandusteoses „Tuhat ja üks ööd“. Maroko tajinid on tavaliselt aeglaselt küpsetatud, rikkalikult kuivataud puuviljade ja vürtsidega maitsestatud liha- või kanaroad. Harvem kohtab kala tajini, kuid ka köögivilja tajin on järjest populaarsemaks muutumas.

 
 

 

KOOSTISOSAD


500 g head kondita lambaliha

1-2 suurt sibulat

10 pisikest pärlsibulat (sobivad soolvees marineeritud)

10 suurt kuivatatud datlit (ilma kivita)

10 suurt kuivatatud aprikoosi (ilma kivita)

500 g konserv kikerherneid (nõrutatud)

3-4 spl hakitud Kreeka pähkleid

2 spl vedelat mett

1 spl Harissa pastat (vürtsine piprapasta, saadaval suuremates toidupoodides, aga Marokost või Tuneesiast tasub suveniirina kaasa tuua)

1 tl purustatud kuivatatud koriandrit

1 tl jahvatatud kaneeli

0,5 tl jahvatatud ingverit

1 apelsini riivitud koor

2-3 spl tomatipastat

500 ml köögiviljapuljongit (sobib kuubikust tehtud)

0,25 tl safranit

3-4 spl õli

soola

VALMISTAMINE


Vaja läheb suurt paksu põhjaga kastrulit. Tükelda lambaliha suupärasteks kuubikuteks ja prae potis õliga läbi kuni liha on kergelt pruunistunud. Lisa juurde hakitud suur sibul ja prae vahepeal segades umbes 7-8 minutit, kuni sibul on läbipaistvaks muutunud. Sega kannus kokku keev vesi ja puljongikuubikud, safran, tomatipüree, apelsinikoor ja maitseained. Vala segu potti liha juurde ja lase keema tõusta. Vähenda kuumust ja lase lihal kaane all madalal tulel podiseda 1,5 tundi. Sega hulka mesi ja Harissa pasta, pärlsibulad, datlid, aprikoosid ja kikerherned, sega korralikult läbi ja lase veel madalal kuumusel podiseda 25-30 minutit kuni liha on ülipehme. Vajadusel lisa natuke soola, võta tulelt ja sega hulka hakitud Kreeka pähklid. Serveeri couscous´i või riisiga.