Cullen Skink on kuulus paks Šoti supp/hautis, mis pärineb Moray maakonnast, Culleni linnakesest ja mida peetakse üheks Šoti rahvustoiduks. Tema peamiseks koostisaineks täna on suitsetatud tursk, kartulid ja sibulad, kuid aastasadu on „Skink“ suppi/hautist tehtud ükskõik millisest suitsutatud lihast/kalast. Skink tähendab Šhoti dialektis lihakäntsakat (lammas, loom) ja sõna on muutunud ka supi sünonüümiks.
KOOSTISOSAD
2 suurt sibulat 3-4 suurt jahust kartulit 1 l piima (200 ml koort + 800 ml piima jääb supp eriti rikkalik) 2-3 loorberilehte keskmine punt peterselli soola, pipart 50 g võid + 50 g võid |
VALMISTAMINE
Koori ja tükelda kartul ja keeda pehmeks. Kurna, lisa näpuotsaga soola ja või ning tambi kartulid pudruks (mõned tükikesed võiksid jääda, annab supile huvitavama konsistentsi). Kõrgete äärtega pannis sulata 50 g võid, lisa juurde peeneks hakitud sibul ja pruunista läbi, sibul peab jääma kuldpruun ja kergelt karamellise maitsega. Nüüd vala panni tursakeedu piim ja lase keema tõusta, keeda 4-5 minutit. Vähenda kuumust ja lisa tambitud kartulid. Lase supil 4-5 minutit madalal tulel podiseda, siis lisa peenestatud tursk ja hakitud petersellilehed. Kontrolli maitset, vajadusel lisa soola või pipart. Keeda veel 5 minutit. Serveeri kuumalt. Hästi sobib kaunistuseks peeneks hakitud keedemuna. |