Cullen Skink - suitsutursa supp

Cullen Skink on kuulus paks Šoti supp/hautis, mis pärineb Moray maakonnast, Culleni linnakesest ja mida peetakse üheks Šoti rahvustoiduks. Tema peamiseks koostisaineks täna on suitsetatud tursk, kartulid ja sibulad, kuid aastasadu on „Skink“ suppi/hautist tehtud ükskõik millisest suitsutatud lihast/kalast. Skink tähendab Šhoti dialektis lihakäntsakat (lammas, loom) ja sõna on muutunud ka supi sünonüümiks.

 

KOOSTISOSAD


1 kg suitsutatud turska

2 suurt sibulat

3-4 suurt jahust kartulit

1 l piima (200 ml koort + 800 ml piima jääb supp eriti rikkalik)

2-3 loorberilehte

keskmine punt peterselli

soola, pipart

50 g võid + 50 g võid

VALMISTAMINE


Lase piim suures potis keema, lisa sool ja pipar, loorber ja peeneks hakitud peterselli varred (lehed jäta pärastiseks). Tõsta puhastatud tursafileed keevasse piima ja lase 3-4 minutit küpseda. Tõsta pott tulelt ja jäta maitsed kaane alla ühtlustuma (10 minutit). Siis tõsta tursk piimast välja ja purusta näppude vahel suupärasteks tükkideks, nii saad veel üle kontrollida, et supi sisse ei satuks kalaluid.

Koori ja tükelda kartul ja keeda pehmeks. Kurna, lisa näpuotsaga soola ja või ning tambi kartulid pudruks (mõned tükikesed võiksid jääda, annab supile huvitavama konsistentsi).

Kõrgete äärtega pannis sulata 50 g võid, lisa juurde peeneks hakitud sibul ja pruunista läbi, sibul peab jääma kuldpruun ja kergelt karamellise maitsega. Nüüd vala panni tursakeedu piim ja lase keema tõusta, keeda 4-5 minutit. Vähenda kuumust ja lisa tambitud kartulid. Lase supil 4-5 minutit madalal tulel podiseda, siis lisa peenestatud tursk ja hakitud petersellilehed. Kontrolli maitset, vajadusel lisa soola või pipart. Keeda veel 5 minutit. Serveeri kuumalt. Hästi sobib kaunistuseks peeneks hakitud keedemuna.