Reis Hispaaniasse – reis paikadesse, kus näeme rahulikku, lõunamaiselt kulgevat elu Biskaia lahe ääres asuval Baskimaal. Kõikjal laiuvad tihedalt puudega kaetud mäed, ajaloolised vaatamisväärsused ja sõbralikud linnakesed. Sellel müstilisel rahvusel on omapärane ja salapärane ajalugu. Kõigele lisaks põnev köök ja erilised veinid. Reis tõelisele reisigurmaanile mööda veidi vähem sissekäidud radu!
Lugege meie giidide kohta lisaks
siit >Reisikava
1. päev LEND TALLINN-RIIA-BILBAO
Kogunemine kell 07:00 Tallinna lennujaama väljuvate lendude saalis infoleti juures, kus väljastatakse reisijatele vajalikud reisidokumendid.
Lend Tallinn-Riia kell 09:10-10:00 ja Riia-Bilbao kell 10:45-13:35 (kohalikud kellaajad, lennu numbrid BT312, BT699). Palume kontrollida väljalennu aega vahetult enne reisi. Majutus seitsmel järgneval ööl Baskimaal rannikulinnakeses Santurtzis Bilbao lähistel stiilises hotellis (kirjeldus reisikava lõpus).
Ideaalne keskkond Baskimaa avastamiseks. Baski eri palgeid kohtab seal igal sammul. Olgu selleks siis baskipärane väändrist hauatähistel, tumepunaste ja roheliste aknaluukide ja rõdupiiretega valgeks krohvitud majad või lihtsalt punane või roheline riietusese ning muidugi sama värvi baretid. Looduslik mitmekesisus Biskaia lahte välja ulatuvate Pürenee mägede ääres ja samas veiniistandused ning põlluväljad Navarra lõunaosas. Kõik see püsib aasta ringi roheline ning suvised temperatuurid on eesti puhkajale igati soodsad.
2. päev PÄEV TÄIS MAITSEID: BASKIMAA JUUSTUD - RIOJA VEINID - VITORIA GASTEIZ
Hommikusöök. Peale pelotamängu ja rahvuslike rammuvõistluste ning köieveo, tuleb muude kultuuri erisuste kõrval rääkida söögist ja joogist. Tõelise gurmaanide maiuspalana näitab baskide köök välja samasugust mitmekesisust nagu ümbritsev loodus ja merigi. Seal on kõike justkui külluses ja liiga palju. Kõike maitsta ei jõua, aga tahaks. Kala tuleb ju sealtsamast merest, mägedes lüpsavad lehmad-lambad juustu, liha tuleb konserveerida sajal erineval moel, alates vorstidest, lõpetades pasteetidega, Rioja veinidele lisandub põhjapoolsetest puuviljaistandustest tulev imeline siider ning mida kõike veel lisaks, magusast rääkimata. Tutvume Baskimaa juustuvalmistamise traditsioonidega. Siinsed juustud valmivad tavaliselt lambapiimast. Rioja on ajalooline ja rahvusvaheliselt Hispaania tuntuim veinivalmistamise piirkond. Uurime sajanditevanuseid traditsioone ja uue tehnoloogia kasutamise võimalusi veinitootmises. Degusteerime tammise maitsega Tempranillo viinamarjadest valmistatud veine. Peatume Baskimaa pealinnas Vitoria - Gasteiz on tuntud oma kauni vanalinna ja võimsa keskaegse linnamüüri poolest. Ülikool, kunsti- ja muusikafestivalid annavad linnale erilise aura.
3. päev BILBAO - BIZKAYA
Hommikusöök. Suundume Bilbaosse. Kogu ajalooline mitmekesisus arhitektuuris, sest oli ju see kitsaks pääsuks põhjast lõunasse ümber Pürenee mägede päädib kaasajal tõelise kultuurišokiga endises tööstuslinnas Bilbaos. See on ka praegu Baskimaa majanduskeskus, aga peale justkui randunud vaalaskala meenutava Guggenheimi kunstimuuseumi avamist seal 1997, on olukord aasta-aastalt muutunud ning endisest veidi räämas kesklinnast on saanud kultuuriturismi meka. Linna tunnuslause on „Alati sinu südames“ ehk baski keeles „Beti zure bihotzan“. Jalutame südalinnas ja uudistame modernset Calatrava projekteeritud Zubizuri jalakäijate silda. Võimalus külastada muuseume ja nautida linnale iseloomulikku atmosfääri. Vaatama Bizkaya transpordisilda (UNESCO), mis on ehitatud 19. sajandi lõpus Bilbao lähistele Nervioni jõe suudmealale Gustav Eiffeli järgija Alberto Palacio poolt.
4. päev PAMPLONA - SAN SEBASTIAN
Hommikusöök. Sõidame Navarra pealinna Pamplonasse, kus igal aastal juulikuus korraldatakse kuulsat härjajooksu ja peetakse San Ferminese fiestat. Pamplona on ka peatuspaik kuulsal Santiago palverännuteel, mis kulgeb Prantsusmaalt läbi Püreneede Loode Hispaanias paiknevasse Santiago de Compostelasse, kuhu on maetud Hispaania patrooni Püha Jaakobuse säilmed. Jõuame San Sebastiani. San Sebastian ehk baski keeles Donostia asub maaliliselt hobuserauakujulise lahesopi ääres ja on baskide üks tähtsamaid keskusi. Pooleldi naljaga öeldakse isegi, et siin elavad baskiks olemist kõige tähtsamaks pidavad inimesed. Linn ise on kaunis – kõrgete plataanidega pariisilikud bulvarid, elegantne rannapromenaad ümber merekarbikujulise lahesopi koos kaldapealsete kohvikutega. Linnas peetakse San Sebastiani kuulsat filmifestivali ja hoitakse au sees baski gastronoomia traditsioone. Kohalikud pintxod, hispaaniapäraselt tapas ja eesti keeles suupisted on serveeritud pikkadel baarilettidel ning viivad lihtsalt keele alla.
5. päev ALTAMIRA
Hommikusöök. Püreneed on teadaolevalt Euroopas üks vanima inimasustusega paiku. Sõidame Santillana lähistele, kus külastame kuulsa Altamira koopa reproduktsiooni. Kuni 1982. aastani oli võimalik vaadata ka alles 1879. aastal avastatud originaalseid koopamaalinguid. Et aga massilised külastused muutusid liigagi ohtlikuks maalingutele, siis koobas suleti üldsusele. Küll aga vaid paarisaja meetri kaugusele originaalist ehitati identne muuseum-koobas, mis võimaldab külastajatel aimu saada nendest paleoliitilistest joonistustest, mida on nimetatud ka paleoliitikumi Sixtuse kabeliks. Näeme, kuidas kujutati põtru, metssigasid, piisoneid ja hobuseid 15 000 aastat tagasi. Muuseas, omal ajal oli ka Pablo Picasso nende koopamaalingute suurim austaja. Jalutame Santillana linnakeses. Pärastlõunal külastame El Castillo koopaid, kus saame näha nüüd juba originaalseid eelajaloolisi koopamaalinguid. Siit leiame umbes 150 erinevat figuurjoonistust.
6. päev BERMEO - GERNIKA
Hommikusöök. Bermeo on traditsiooniline baski kaluriasula, kus on võimalik näha nii vana sadamat kui käia kohalikus meremuuseumis. Külastame Gernika - Lumo linna, mille on kuulsaks maalinud Pablo Picasso. Teise maailmasõja alguses hävitas sakslaste pommirünnak linna ja see sündmus inspireeris Picassot maalima legendaarset „Gernika hukku“. Tänane Gernika on baskide jaoks igati sümboolse tähendusega. Siin asub Vizcaya provintsi parlament ja baskide tähtsaima sümboli, igivana tamme – Gernikako Arbola tüvi, mille alla baskide vanemad nõu pidama kogunesid. Külastame veini- või siidrimõisat, et degusteerida valget ja kergelt kihisevat kuiva veini nimega txacoli või siidrit, baskide lemmikjooki.
7. päev VABA PÄEV PUHKUSEKS
Hommikusöök. Vaba päev iseseisvaks Bilbao avastamiseks.
8. päev LEND BILBAO–RIIA-TALLINN
Hommikusöök. Lend Bilbao-Riia kell 14:20-18:55 ja Riia-Tallinn 20:05-20:55 (kohalikud kellaajad, lennu numbrid BT700, BT317).Reisi hind
1169 €* / 1230 €
* Soodushind kehtib korduvreisijatele ja kiiretele broneerijatele kuni 01.04.2023.
Hind sisaldab:
- Lennupilet Tallinn-Riia-Bilbao ja Bilbao-Riia-Tallinn (Air Balticu liinilennud)
- Lennujaamamaksud ja käibemaks
- 7 ööd hotellis*** (2-in toad), 7 hommikusööki
- Sõit kõigi mugavustega bussis
- Eestikeelne reisiteenindus ja ekskursioonid kogu reisi vältel
Lisakulud
Lisatasu eest võimalik:
- Ühene majutus hotellides terve reisi vältel 370 €
- Tervisekindlustus al €, maksumus sõltuvalt vanusest (kuni 65a, 65-80a kallim tariif, lisainfo reisikindlustuse kohta). Soovitame vormistada ka reisitõrkekindlustuse!
Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.
Muuseumide ja teiste objektide piletite hinnad:
- Guggenheimi muuseum Bilbaos täiskasvanu 18 € , 65+ 9 €, õpilane 18-26a 9 €, kuni 18a tasuta
- Txakoli (baskide mulliga valge vein) veinimõisa külastus ja degusteerimine 17 €
- Juustufarm 3 € (külastus ja degusteerimine)
- Veinimõisa külastus ja Rioja veinide degusteerimine 15 €
- Sild Bilbaos 7.5 €
- Altamira koopad 3 €
- Castillo koopad 5 €
Hinnad võivad muutuda olenemata reisikorraldajast!
Majutus
Hotell Urh Palacio de Oriol
Majutus kaheses toas hommikusöökidega
Wi-Fi
Restoran
Hommikusöök hinnas
Konditsioneer
Stiilne ja unikaalne hotell asub asub Baski rannikualal Santurtzi keskuses, Bilbaost 15 km kaugusel. Toad on ruumikad ja stiilised, konditsioneeriga ning kõigi mugavustega. Vannituba on varustatud tualettvahenditega. Tubades on TV, külmik. Kolmene majutus ei ole võimalik. Ühistranspordi võimalus (metroopeatus) on jalutuskäigu kaugusel.
www.urhpalaciodeoriol.com/en/
Lisainfo
Lennuinfo Air Balticu liinilendudel:
Äraantav pagas: reisijal on õigus kaasa võtta üks äraantav pagas kaaluga kuni 23 kg ja mille kolm mõõdet (laius + kõrgus + sügavus) ei tohi ületada 158 cm (nt 30x50x78 cm).
Käsipagas: reisija tohib lennuki salongi kaasa võtta ühe käsipagasi ühiku kaaluga kuni 8 kg, mille maksimaalne suurus võib olla mõõtudega 55x40x23 cm. Lisaks võib võtta ühe väikese isikliku eseme (käekott, arvutikott, fotoaparaat, vihmavari). Käsipagasis ei tohi olla keelatud esemeid. Vedelikke ja kreeme võib olla käsipagasis alla 100 ml pakendites, kokku kuni 500 ml.
Toitlustus lennul: lisatasu eest pardamenüü alusel.
Jätame endale õiguse teha muudatusi reisiprogrammis.
PALUME TUTVUDA GERMALO REISIDE REISITINGIMUSTEGA!