Portugal

 
 

Mereriik, meresõitjate riik, maadeavastajate kodumaa—Portugal on läbi ja lõhki merega seotud olnud kogu oma pika ajaloo vältel. Seega pole ka imestada, et Portugali rahvusroog Bacalhau on merest inspireeritud ja tema põhikomponendiks on kala, täpsemalt tursk. Bacalhau on soolatud ja kuivatatud tursk mida Portugallased on toiduks kasutanud juba üle poole millenniumi, toit mis on aidanud nende maadeavastajatel pikkadel merereisidel kõhu täis hoida. Tänased Portugali perenaised väidavad, et heal perenaisel on 365 Bacalhau retsepti, aasta igaks päevaks oma. Bacalhau on osa ka Portugali kultuurist, temast on kirjutatud lugematuid rahvalaule, ta on osa igast pidusöömast ja rahvuslik hüüdnimi on tal „fiel amigo“ , tõlkes „truu sõber“. Võib vast julgelt öelda, et ükski portugallane ei kujuta Portugali ette ilma Bacalhauta.


Bacalhau com todos - tursk kõigega
Canja de bacalhau - Portugali tursasupp
Caesari salat tursaga
Pasteis de Nata - kuulsad Portugali koorekoogikesed